Dietetyka dziecięca

Zarejestruj się dzwoniąc pod numer: 22 658 04 56

Kompleksowe poradnictwo dietetyczne dla Twojego dziecka

  • wywiad dietetyczny: analiza stanu odżywienia i sposobu żywienia, ocena kaloryczności diety, zawartości poszczególnych składników odżywczych
  • planowanie prawidłowego jadłospisu dla niemowląt i dzieci zdrowych
  • modyfikacja diety u niemowląt i dzieci z niedożywieniem lub nadwagą/otyłością
  • układanie dostosowanych do potrzeb i indywidualnych graniczeń zaleceń dietetycznych dla pacjentów w różnych jednostkach chorobowych:
  • zaburzenia karmienia, w tym przysłowiowe „dzieci niejadki” ale także trudności
    z prawidłowym skomponowaniem jadłospisu towarzyszące pacjentom z problemami neurologicznymi, wcześniactwem, wrodzonymi wadami serca i wadami genetycznymi
  • schorzenia z zakresu gastroenetrologii: nieswoiste choroby zapalne jelit (choroba Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego); mukowiscydoza, celiaklia, alergie
    i nietolerancje pokarmowe (nietolerancja laktozy, fruktozy), zaparcia
  • planowanie diety u dzieci wymagających częściowo/wyłącznie alternatywnego sposobu karmienia (przez sondę/gastrostomię odżywczą)

Jak przygotować się do wizyty?

Przed pierwszą wizytą warto rzetelnie wypełnić dzienniczek bieżącego spożycia. Informacje w nim zawarte pozwolą na poznanie i ocenę sposobu żywienia Twojego dziecka (zarówno wartości odżywczej aktualnie stosowanej diety jak i zwyczajów i nawyków żywieniowych) oraz wyłapanie ewentualnych błędów żywieniowych.

Dzienniczek należy wypełniać przez trzy dni – dwa dni powszednie oraz jeden dzień weekendowy (najlepiej by dni te następowały bezpośrednio po sobie). Jeśli dzienniczek dotyczy niemowląt i dni w niczym się nie różną, proszę wypełnić trzy dowolne dni.

W dzienniczku należy uwzględnić wszystkie zjedzone pokarmy (z uwzględnieniem produktów wchodzących w skład potraw) oraz przekąski i wypite płyny.

Duże znaczenie ma możliwie dokładne określanie wielkości porcji spożytego produktu – odnotowanie wielkości opakowania lub posłużenie się miarami domowymi (np. 2 plasterki sera żółtego pełnotłustego, 2 średniej wielkości mandarynki, 1 szklanka kompotu, 1 łyżeczka oliwy z oliwek itd.).

Proszę także o uwzględnienie następujących informacji:

  • zawartości tłuszczu w produktach spożywczych (np. twaróg chudy, mleko 2 % tłuszczu)
  • rodzaj spożywanego tłuszczu (np. masło/margaryna; olej rzepakowy/ słonecznikowy /oliwa z oliwek)
  • rodzaj produktów (mleko kozie/krowie; pieczywo pszenne/żytnie, jasne/razowe) oraz napojów (słodzone, gazowane, woda – proszę podać rodzaj)
  • technik kulinarnych wykorzystywanych do przyrządzania potraw
  • składu posiłków (np. zupa pomidorowa z 2 łyżkami białego ryżu po ugotowaniu, zabielona łyżką śmietany 18 %)

Proszę także o wpisanie do dzienniczka informacji odnośnie ewentualnie przyjmowanych suplementów diety (witaminy, minerały, preparaty białkowe, tłuszczowe). W przypadku niemowląt proszę podać rodzaj mleka; jeśli jest to mleko modyfikowane proszę o podanie gramatury/ ilości miarek mieszanki/ml mieszanki po przygotowaniu oraz rodzaju i nazwy preparatu.

Poniżej przedstawiam wzór wypełniania dzienniczka, którym można się posłużyć. Dzień tygodnia: poniedziałek, Data: 02.01.2012 r.

 dzienniczek bieżącego spożycia
Dzienniczek bieżącego spożycia będzie punktem wyjścia do opracowania dostosowanych do indywidualnych potrzeb Twojego dziecka zaleceń dietetycznych, dlatego tak ważne jest dokładne i rzetelne jego wypełnianie!

Centrum Zdrowia MDM

ul. Armii Ludowej 13, Warszawa Tel. 22 658 04 56 kom.: 783 959 687 email: rejestracja@czmdm.pl