Alergologia

Zarejestruj się dzwoniąc pod numer: 22 658 04 56
Co to jest alergologia?

Alergologia to dziedzina medycyny zajmująca się diagnostyką i leczeniem chorób alergicznych. U ich podłoża leży nieprawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, który nieadekwatnie odpowiada na czynniki środowiskowe. Nieprawidłowa intensywność odpowiedzi układu odpornościowego na powszechnie występujące w środowisku człowieka substancje (tzw. alergeny takie jak pyłki roślin, naskórek zwierząt, roztocza, grzyby) jest u chorych cierpiących na alergie patologicznie zwiększona. Z reguły sam czynnik wywołujący alergię (alergen) nie jest toksyczny dla osób zdrowych. Pacjenci cierpiący z powodu chorób alergicznych najczęściej zgłaszają się do alergologa z następującymi objawami:

 

  • Katar
  • Pokrzywka
  • Skrócony lub świszczący oddech
  • Wysypka
  • Swędzenie
  • Obrzęk ust, powiek, twarzy
  • Wymioty, biegunka
  • Sucha, spękana skóra
  • Zapalenie spojówek

Skrajne nasilone reakcje alergiczne mogą doprowadzić do stanu zagrażającego życiu pacjenta którym jest na przykład wstrząs anafilaktyczny. Wstrząs anafilaktyczny może przebiegać z następującymi objawami:

  • Pokrzywka (90% chorych)
  • Zaczerwienienie skóry (50% chorych)
  • Obrzęk górnych dróg oddechowych, nieżyt nosa (50 – 60% chorych)
  • Kaszel, świsty, duszność (50% chorych)
  • Nudności, wymioty, bóle brzucha (30% chorych)
  • Zaburzenia lub utrata świadomości, uczucie zagrożenia
  • Spadek ciśnienia krwi

Alergologia dziecięca – rodzaje badań

Testy punktowe alergiczne (skórne)

  • 1 punkt testowy wziewny 8 zł
  • 1 punkt testowy pokarmowy 11 zł
  • panel wziewny ( 16 alergenów ) 150 zł
  • panel pokarmowy ( 11 alergenów ) 120 zł
Skład alergenów panelu wziewnego
  1. brzoza brodawkowa
  2. olcha szara
  3. topola
  4. wierzba iwa
  5. leszczyna
  6. 6 – traw mix
  7. żyto
  8. bylica
  9. Dermatophagoides pteronyssinus
  10. Dermatophagoides farinae
  11. koń
  12. świnka morska
  13. chomik
  14. Aspergillus fumigatus
  15. Cladosporum herbarum
  16. Alternaria tenuis
Skład alergenów panelu pokarmowego
  1. orzech laskowy
  2. mleko
  3. białko jaja kurzego
  4. żółtko jaja kurzego
  5. ziemniak
  6. seler
  7. pomidor
  8. dorsz
  9. mąka żytnia
  10. mąka pszenna
  11. banan

Centrum Zdrowia MDM

ul. Polna 30B, Warszawa Tel. 22 658 04 56 kom.: 783 959 687 email: rejestracja@czmdm.pl